niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasto bananowe

Składniki:
3 banany pokrojone w plasterki
120 g cukru
80 g masła
59 ml mleka
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Cukier i masło umieścić na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Rozpuścić składniki na średnim ogniu. Zwiększyć ogień i mieszać, aż zrobi się karmel (uważać, żeby nie spalić-karmel ma być złotobrązowy). Zdjąć z ognia, dodać plasterki banaów. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia (w tym czasie banany zmiękną). Ostudzone banany rozgnieść z karmelem przy pomocy łopatki lub widelca.

W misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany,zmiksować. Mąkę Wymieszać z proszkiem, sodą, solą i wanilią, następnie dodać do bananów- dokładnie wymieszać, nie miksować.

Kaksówkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 st. C na 45- 50 min. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze. Zarówno te miłe, jak i nie do końca. Jeśli zaobserwowałeś/aś mój blog, napisz w komentarzu. Nie musicie zostawiać linków. Wchodzę na wszystkie blogi, których właściciele skonentowali moje posty. Jeśli twój blog mi się spodoba, zaobserwuję go.♥